Loading

Rundresa med Infopints i Värnamo kommun

By Johanna Skans In Nyheter november 22, 2017

Tisdagen den 21 november anordnade VisitVärnamo en rundresa i Värnamo kommun för de Infopoints som sedan i somras tagit över den traditionella, numera nedlagda, turistbyråverksamheten i Stationshuset. Rundresan syftar till att ge Infopointsen insikt i och förståelse för de olika turistattraktionerna som kommunen har att erbjuda. Rundresan utgick med buss, Sven Carlsson Gnosjö, från Gummifabriken och startade med en guidad visning av Åminne bruk, som varit ett järnbruk där man bröt sjömalm från sjön Vidöstern. Under 1800-talet växte det fram ett 50 tal järnbruk i Småland och 1826 startade Åminne bruks historia. Bruket blev ett byggnadsminne 2005 är är ett industriminne av riksintresse. Idag bedrivs där ett bruksmuseeum, det hålls konserter, konstutställningar, julmarknad, skolverksamhet etc. Man har även byggt upp en gammal handelsbod, Runes handelsbod, med antika skyltar, kassaapparater och tidstypiska detaljer. 

Nästa stopp på rundturen var Dannäs Våffelcafé och på väg dit passerade vi bl.a. Gamla Åminne med alla sina vackra ekar och herrgårdsbyggnader. På Våffel caféet bjöds vi på klassiska våfflor med hjortronsylt och grädde. I byggnaden finns även ett litet Bed and breakfast. 

Efter detta tog vi oss till Two Faces of Sweden som tillverkar och säljer handgjorda designprodukter för hus och trädgård. All design och tillverkning sker lokalt. Försäljningen sker till stor del i Norden och man deltar på tre mässor per år. 

Lunchen intogs på Bredaryds Wärdshus som bl.a. har ett microbryggeri där man gör sin egen färsköl. I sitt sortiment har man mer än 300 ölsorter och 300 whiskysorter. Man anordnar även öl- och whiskyprovningar. Restaurangen på Wärdshuset är välbesökt och omtalad i trakten. Alla råvaror man använder i sin restaurang är från lokala producenter och mest kända är man för den klassisks planksteken på oxfilé som serverats sedan 1991. I dagsläget har man sålt 239 575 st plankor! Wärdshuset har också 18 dubbelrum för uthyrning samt lokaler som går att hyra för större evenemang. 

Nästa stopp var Kvarnagårdens paintball vars egentliga huvudsyssla är mjölkbönder. Men idag visade de oss sin paintball verksamhet. Servicen är viktig och man lever på sitt goda rykte. Att spela kostar 300 kr per person och då ingår 100 bollar. Aktiviteten går att boka året runt men det måste vara några plusgrader för att färgen inte skall frysa. 

Efter detta tog bussen oss vidare till friluftsområdet Borgen Arena. Här har bl.a. SM i Mountainbike hållits och här ligger enligt hörsägen en av Sveriges bästa MTB bana.

Vid Alandsrydsbacken, Värnamos egen slalombacke, fick vi en guidad tur. Alandsrydsbacken byggdes 1979 och har utvecklats kraftigt de senaste åren. Detta med hjälp av stöd och statlig finansiering samt en stor portion Småländsk klurighet. Målet är att bygga en backe där barnen kan lära sig grunderna i utförsåkning och ha roligt i snön för en rimlig peng. Man har även planer på en ski cross bana och en Big air bag. 

Stigs Pelikanen gjorde vi ett välbehövligt kaffestopp och bjöds på kaffe och en god fikabuffe. 

Bruno Mathsson center fick vi en guidad visning av centret och Brunos historia. Bruno, som hoppade av skolan redan som 16 åring, började som elev hos sin pappa som var möbelsnickare. Som designer var Bruno mycket stolt över sin möbelsnickarkunskap. Han utbildade sig inom möbeldesign genom självstudier. På världsutställningen i Paris 1937 fick han sitt internationella genombrott och ännu idag är han en mycket erkänd möbeldesigner. Hans signum var bl.a. böjträ men fortfarande vet man inte om det var han eller Alvar Aalto som först introducerade denna tekniken. 

Dagens sista stopp var på Källemo som är en av våra mest kända, svenska möbel- och designtillverkare. Allt produceras och köps in lokalt och företaget ägs och drivs idag av syskonen Karin och Erik Lundh. Man är 11 anställda på bolaget och det mesta görs inhouse. Det var deras far Sven Lundh som grundade Källemo och man jobbar med en rad erkända formgivare och tänker långsiktigt i sina projekt. Vad är kvalitet och bra design och vad gör att en formgiven möbel är lika aktuell idag som imorgon? Sven resonerade enligt följande;
– Det skall tåla ögats slitage, för det är där det tuffa slitaget sitter.

Dagen bjöd som ni ser på en fantastisk blandning av upplevelser och sevärdheter – allt inom ramarna för Värnamo kommun och en radie på 3 mil.