Loading

Allt bättre företagsklimat – Värnamo klättrar i rankningen

By Johanna Skans In Nyheter maj 15, 2018

I drygt 20 år har Svenskt Näringsliv genomfört en stor enkätundersökning för att mäta hur företagare upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun. I årets undersökning var det nästan 31 000 företagare som svarade. Betygen sätts efter en skala från 1 till 6 där 4 motsvarar bra och 3 godtagbart.

Ett länsgenomsnitt visar att Jönköpings-, Kronobergs- och Värmlands län ligger i toppen. Sammanfattningsvis pekar mycket i positiv riktning.

Det finns dock några orosmoln. Ett handlar om kommunala upphandlingar. Ett annat orosmoln är problemet med att hitta relevant arbetskraft.

Resultatet av enkäten används för att genomföra dialoger med kommunerna. Tillsammans med företagarna i kommunen kan diskussioner hållas för att identifiera förbättringsmöjligheter.

– Vi vill att den positiva trenden ska fortsätta och att gruppen med kommuner över 4.0 ska fortsätta att växa. Jag hoppas även att de kommuner som presterar bättre inspirerar andra att göra saker som företagarna uppskattar, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.

För Värnamo kommuns del är årets resultat det högsta på 10 år. Med en klättring från 3,98 år 2017 till 4,19 år 2018 är Värnamo kommun en av de kommuner som tagit sig över 4,0 sträcket.

– Vi gläds åt att vi utvecklas positivt i Värnamo och att vi nu ligger på hela 4,19. Nu väntar vi på rankingrapporten som kommer under hösten. Värnamo Näringsliv har ett mål på att vi skall hamna på topp 20 listan av våra 290 kommuner i Sverige, säger Ulf Annvik, vd på Värnamo Näringsliv.