Loading

Framtidsfokus med Codeq och Kairos Future

By Johanna Skans In Nyheter december 11, 2017

Fredagsförmiddagen bjöd på en framtidsföreläsning av Kairos Future som ett av våra medlemsföretag Codeq arrangerade på Hooks Herrgård. Mats Lindgren från Kairos future analyserade de mediala trenderna och vad man kommer att tala om och påverkas av 2018.
Vi fick höra om allt ifrån Blockchain, AI, nyttiga tarmbakterier, det ekonomiska läget, ett eventuellt nytt världskrig, den nya dataskyddslagen GDPR etc.
2018 blir kanske det stora uppvaknandets år!?

Detta pekar 5 större aspekter på.

1. De fossila bränslenas fall:
Det blir svårare och svårare att få betalt för fossila bränslen och fler och fler större städer förbjuder t.ex. Dieselbilar. Elbils-trenden växer och det blir billigare och billigare och vanligare med solenergi.
2. AI först:
Den nya “mobila” revolutionen. Artificiell intelligens kommer att ta över en stor del av våra tjänster på Internet och utvecklingen går otroligt fort. Man utvecklar både produkter och system som kan värdera, mäta och bedöma t.ex. personlighet och kvalifikationer hos individer. Kina går in hårt och inför ett “social credits system” där medborgarna värderas och poängsätts utifrån sina digitala aktiviteter, allt med hjälp av AI. Den stora frågan är: kommer robotarna att bli smartare än oss människor och kommer de att vilja jobba med oss människor!?
3. Den traditionella affärsmodellen dör:
E-handeln växer lavinartat och den traditionella handeln dör eller utarmas. Grundaren för Amazon rankas som den rikaste personen i världen och snart etablerar man sig i Sverige. Vidare är Internet of things en miljardindustri och mycket av de traditionella affärsmodellerna landar in i plattformsföretag som är molnbaserade. Apple och Alphabet (fd Google) är idag de mest lönsamma företagen tillsammans med Facebook och Alibaba. Alla plattformsföretag som andra kan tjäna pengar på.
4. Bilar kommer inte längre att vara vad de varit:
Helt självstyrande bilar kommer att finnas på marknaden inom 5 år, men det juridiska ställer till det. Vem är ansvarig om varken ratt, broms, gas eller förare finns? Bilen? Biltillverkaren? Tekniken är på plats och mjukvaran finns men hur löser man det praktiska?
5. Vakna upp från säkra, söta drömmar:
Världen är inte så trygg som vi trodde. Vad händer om det blir krig? Är vi rustade för ett krig? På vilken nivå skall vi försvara oss och för vilken typ av krig? Psykologiskt krig, IT-kollapser/attacker. Kanske är kriget redan här men vi ser det inte klart då det inte ser ut som förväntat!?

Ytterligare trender att nämnas är.

6. Identitetspolitiken är inte vad den var:
Tanken med identitetspolitik är ett öppet och inkluderande samhälle. Dock kan risken bli att “bara svarta kvinnor kan representera svarta kvinnor. Den mellanmänskliga tilliten är fortsatt hög men tilliten till institutioner sjunker. Bekämpandet av klansamhället ökar.
7. Folk är inte längre vad de utger sig för att vara:
Internet research agency producerar tweets etc så att samhället skapar debatter och lyfter frågor som är planterade av en orsak, inte av en person. Bedrägerier på en ny nivå dyker upp ofta i form av automatgenererade (robotstyrda) åsiktsbanker. Går det att lita på det som sägs och är verkligen den personen som säger det den hen utger sig för att vara?
8. Tillbaka till rötterna:
“Kungar och drottningar faller”. Tron om att “det som gäller andra gäller inte oss” håller inte längre. #metoo debatten har väckt en debatt och en helt ny insikt i samhället. Samhället kräver på många plan att både människor och företag tar ansvar för sina handlingar och agerar vuxet och enligt de lagar och normer som finns.
9. Spara mer för både frihet och sämre dagar: Trenden att unna sig och att spendera har vikt av, och ersätts av en trend att spara. Att spara och att kunna gå i pension tidigt är den nya trenden.
10. Rymdåldern börjar 2018:
Virgin med Richard Branson kommer att skicka den första turisten till rymden under 2018. Tänk om vi använder oss av rymdfarkosttekniken för att transportera oss på jorden. 30 minuter till Australien någon?