Loading

Frukostmötet den 12 maj

By Johanna Skans In Frukostmöte maj 12, 2017

Morgonens frukostmöte på Vandalorum började med en ovanligt kylig morgon för att vara maj månad. Dock bjöd mötet på mycket energi och värme och vi gick därifrån med en skön känsla i kroppen.
Först ut var Sara Johansson från Forum förnyelse. Sara är forskare på Jönköping University och pratade om innovation och att slumpen ofta avgör om man gör nya upptäckter. Exempelvis var upptäckten av penicillins förmåga att ta död på bakterier, ett resultat av ett “misslyckat” forskningsprojekt. Dock verkar det som att forumet för de nya upptäckterna inte är slumpartade utan bygger på att vissa förutsättningar finns till grund. (Se fotot nedan).
Kunskap och mångfald är två förutsättningar för att innovationer skall lyckas. Social och ekonomisk mångfald är en stor drivkraft till innovation och tillväxt enligt Sara. Självklart innebär en stor mångfald inom t.ex. företag en rad svårigheter i kommunikation, struktur etc, men företag med mångfald har en mycket bättre utvecklingsgrad och bättre tillväxt än andra bolag. Innovation och förnyelse handlar inte om att tänka rätt utan att tänka annorlunda!
Sammanfattningsvis:

– Turen kommer ofta till den som är förberedd – Louis Pasteur

Efter Sara så intog Internationella vänner med Peter Lagerman och Sofia Elmgren scenen.
Internationella vänner vill skapa en meningsfull fritid för alla barn för olika kulturer. Organisationen har fått stöd från Jönköpings län och samarbetar med en rad organisationer för att öka integration och förståelse mellan olika kulturer.

Jesper Bundgaard VD på Hörle Wire berättade slutligen om företagets 100 åriga historia. Sedan 2000 är Liljedahl Group ägare till Hörle Wire och är en långsiktig och stabil ägare enligt Jesper. Företaget omsätter ca 450 msek, är 150 anställda, har en mix av stora och små kunder och en exportandel på 34%. Kärnverksamheten är tråddragning. De två senaste åren har Jesper jobbat hårt med förändringar som bl.a. inneburit avveckling av olönsamma produkter, kapa antalet leverantörer och att se om sammansättningen av de anställda. Detta har självklart inneburit hinder men gett bra resultat på omsättningen.
– Vi tillverkar tråd, inte pengar. Om våra kunder eller leverantörer vill ha med pengar i sin leverans så får de gå till någon annan!