Loading

Här är det bäst och sämst företagsklimat i Jönköpings län

By Johanna Skans In Nyheter september 27, 2017

KOMMUNRANKING 2017 Ny länsetta när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Av länets kommuner har Gislaved förbättrat sig mest jämfört med förra årets ranking.

– Habo har bäst företagsklimat i Jönköpings län och hamnar på plats 11 i landet. Det beror bland annat på ett målmedvetet arbete och fokus på en bra dialog med företagen i kommunen. Det är också glädjande att se Gnosjö tätt bakom på en fin 12:e plats, säger Dan Sylvebo, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.

Av länets kommuner har Gislaved klättrat flest placeringar jämfört med förra årets ranking.

– Gislaved klättrar 30 placeringar upp till plats 163. Det är ett tydligt bevis på att det lönar sig att göra företagsklimatet till en prioriterad fråga som hamnar högst upp på den politiska agendan, säger Dan Sylvebo.

Tyvärr ser det inte lika positivt ut i alla kommuner i Jönköpings län. Jönköping tappar 46 placeringar sedan förra årets mätning och därmed mest i länet.

– Jönköping gör sin sämsta placering sedan mätningen startade år 2001. Företagen i Jönköping anser framförallt att attityden från tjänstemän och dialogen med kommunledningen försämrats påtagligt, säger Dan Sylvebo.

Aneby, Eksjö, Vetlanda, Sävsjö och Vaggeryd tappar i rankingen. Värnamo behåller sin placering och Tranås, Nässjö och Mullsjö förbättrar sig.

– Ett effektivt verktyg för att förbättra företagsklimatet är att i samverkan med näringslivet sätta upp konkreta och mätbara mål för företagsklimatet. Att veta vart man ska är motiverande och skapar tydlighet både inom den kommunala organisationen och utåt mot företagen, säger Dan Sylvebo.

Årets etta i rankingen är för tionde året i rad Solna, tätt följt av Sollentuna och Nacka. Årets klättrare är Älvdalen i Dalarnas län, som klättrar 96 placeringar till plats 108. Älvsbyn i Norrbottens län tappar flest placeringar, från plats 98 i fjol till plats 204 i år. Längst ner i rankingen, på plats 290, hittas Pajala kommun.

Rankingresultat Jönköpings län

Habo 11

Gnosjö 12

Mullsjö 19

Tranås 21

Värnamo 34

Vaggeryd 37

Aneby 49

Vetlanda 57

Nässjö 90

Sävsjö 93

Jönköping 111

Eksjö 113

Gislaved 163