Hela Värnamo spelar i högsta ligan

I Värnamo andas det fotboll för tillfället. Den allsvenska debuten för IFK Värnamo är avklarad och hela orten är fylld av förväntningar. Men orten har sedan länge spelat i den högsta divisionen – i alla fall när det handlar om tillverkande industri.

Värnamo kommun har som målsättning att växa till 40 000 invånare 2035. En tuff målsättning för en kommun som i dag ligger strax under 35 000. Visst, under den allsvenska säsongen kan målet kanske nås temporärt när supportrar från Malmö FF, AIK eller Djurgården intar staden – men målsättningen har så klart ett längre perspektiv än så.

– Det är en positiv anda i bygden där vi hjälps åt och gläds åt varandras framgångar. Det triggar företagen och skapar en äkta entreprenörsanda.

Vi har många fina företag som växer och nya som etablerar sig vilket bidrar till en positiv spiral, säger Anki Hansson, näringslivschef på Värnamo Näringsliv.

Anki Hansson, näringslivschef Värnamo Näringsliv

Hon bygger det inte bara på en känsla utan det finns fakta och siffror som backar upp hennes påstående. Det är till exempel så pass fullt på industriområdet Bredasten vid E4 att 40 nya hektar måste släppas för att kunna få in fler företag.

– Vi ser också att det byggs i kransorterna och i Bredaryd behövs det mer mark till industriområdet. Så jag vill säga att hela kommunen lever, vilket är viktigt. Det finns också en trend att folk flyttar tillbaka hit och märker hur bra det går att jobba på distans, säger Anki Hansson.

Den positiva andan beror inte enbart på den extremt sensationella händelse som utspelade sig i Eskilstuna den 1 november förra året.

IFK Värnamo vann med 2–0 borta mot Athletic Eskilstuna och säkrade avancemang till herrallsvenskan i fotboll 2022.

IFK:s kapten Freddy Winsth har varit klubben trogen sedan barnsben och spelade hela den avgörande matchen.

– Det ger en extra krydda till staden. Värnamo kan inte få bättre publicitet och det sprider sig även bland alla som har flyttat från orten till andra städer. Vi är stolta över att få representera IFK Värnamo i högsta fotbollsligan i Sverige.

”Trots att det är en så pass liten stad tycker jag ändå att Värnamo har ett bra utbud. Det är en trevlig stad och även om stadskärnan i sig inte är så stor finns det allt som man behöver.” Freddy Winsth, lagkapten, IFK Värnamo. 

Foto: Alin Popescu

Han har varit med hela den långa resan. Det som började i division 1, fortsatte under flera säsonger i superettan, sedan blev det division 1 igen och därefter en succésäsong i superettan som gav IFK Värnamo platsen i allsvenskan.

– Värnamo har jobbat långsiktigt – i fotbollsvärlden är långsiktighet ett år på sin höjd – sedan uttåget ur superettan 2018. Vi har byggt vidare på en trupp och kunnat behålla både spelare och tränare. Många var med på resan ner i division 1 och det är en av nycklarna till att det gick så bra i superettan förra året – vi kunde behålla stommen i en fin grupp.

Värnamo-andan finns även i föreningen och det har varit ett lyft, säger han.


Det är ingen slump att Freddy Winsth pratar om Värnamo-andan. Den genomsyrar inte bara IFK Värnamo, utan även näringslivet och hela orten.

Samarbete, långsiktighet och en lokal förankring är tre ord som skulle kunna förklara vad andan innebär. Något som Patrik Ekwall, vd på PE Plast, håller med om.

– Småföretagarandan är speciell i Värnamo – alla hjälper varandra här. Sen är orten tillräckligt stor för att det mesta ska finnas här, men tillräckligt liten för att man ska kunna känna alla. Det är bara att åka ner till bysmeden om man behöver hjälp med något så blir det reparerat snabbt, säger han och fortsätter:

– Här vet man vart man ska åka om man behöver en maskin eller reservdelar, och måste man få tag i personal är det oftast någon anställd som har en före detta kollega som är intresserad. Allt det här är en stor fördel.

”Det är roligt att kommunen satsar så mycket. Vi har Gummifabriken som är en fin mötesplats och nu ska IFK Värnamo få en ny arena eftersom de gick upp i allsvenskan.”

Patrik Ekwall, vd, PE Plast. 

Gummifabriken

Steget upp till allsvenskan för IFK Värnamo är inte bara en rolig grej för några få intresserade. Freddy Winsth berättar hur fotbollsintresset i Värnamo har ökat sedan kontraktet blev klart och surret i byn är påtagligt nu när säsongen är i gång.

För ortens företag ger det en möjlighet att synas i ett nationellt sammanhang och för kommunen innebär det ovärderlig och gratis marknadsföring. Det menar Anki Hansson från Värnamo Näringsliv.

– Det betyder jättemycket. Bara marknadsvärdet av att Värnamo kommer att synas i varenda kanal och i sociala medier är värt mycket. Det ger en framtidstro för alla ungdomar att Värnamo kan få fram ett lag i allsvenskan och bidrar förhoppningsvis till att de stannar kvar.

Vi ser definitivt ringar på vattnet som vi måste ta vara på, till exempel alla supportrar som kommer komma till Värnamo, säger hon.

För IFK Värnamo har det långsiktiga arbetet handlat om att hitta unga talanger som vill utvecklas i en lugn och trygg miljö. Fokus ligger på gruppen och att få alla att dra åt samma håll. Karaktär, kultur och identitet är några ledord som Freddy Winsth lyfter.

– Det är därför jag är kvar och trivs i klubben, det är kul att göra det lokalt. Lite som företagen här jobbar, säger han. Det är inte helt taget ur luften.

Freddy Winsth är inte bara lagkapten i IFK Värnamo, han jobbar även på Four Office i Värnamo som skräddarsyr kontor till lokala företag.

– Det är roligt att vara ute och hjälpa företag med olika lösningar och utvecklas tillsammans med dem. Det gör också att man får bra koll på företagsklimatet. Det byggs nytt hela tiden och nya bolag poppar upp. Vi märker verkligen av det eftersom vi ofta är med i ett tidigt skede med nystartade bolag eller nya företagskontor, säger han.

Den där Värnamo-andan märks även när det uppstår utmaningar och svåra situationer. Då rycker alla ut och hjälper till.

Under pandemin, till exempel, körde näringslivet, akademin och kommunen i gång ett projekt där anställda som var permitterade kunde vidareutbilda sig. Ett projekt som tydligt visar på samarbetsviljan i Värnamo för att tillsammans lösa den kompetensbrist som finns inom industrin. Framtidens sätt att jobba på, enligt Anki Hansson.

– Jag tror det är dit vi måste komma för att kunna reda ut det här med kompetensen. Här händer det något, vi sitter inte och väntar på att någon annan ska göra det. Det finns ett bra samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun.

Samtidigt som tillverkningsindustrin är stark i Värnamo skriker den efter arbetskraft.

Ett sätt för kommunen att möta detta är genom att bygga fler bostäder. Till exempel är en ny stadsdel – Mossleplatån – under uppbyggnad med 250 nya bostäder för omkring 1 000 invånare.

– Trycket på nyetableringar är stort och många företag ser en potential av att ligga i Värnamo vid E4 och väg 27. Vi ser också en efterfrågan av att ligga nära sina underleverantörer

– jag brukar säga att det bara att ta cykeln och cykla runt till dem här, säger Anki Hansson.

Mossleplatån, Finnvedsbostäder

Text: Johan Larsson

Foto: Gummifabriken Värnamo, Alin Popescu, GnosjoRegion.se, Värnamo Näringsliv och Finnvedsbostäder

Läs hela reportaget om Värnamo på Gnosjöregionens hemsida.

Ledig tjänst hos oss
Läs mer nedan

Information med anledning av kriget i Ukraina.

På Svenskt Näringlivs hemsida samlas information och länkar till andra relevanta externa aktörer med anledning av kriget i Ukraina. Klicka dig vidare nedan och ta del av aktuell information.