”Min roll är att vara möjliggörare av goda projekt”

Liljedahl Group stöttar bland annat idrottslivet. På bilden ser vi Bengt Liljedahl (till höger), VD och styrelseordförande Liljedahl Group (t.h.) tillsammans med IFK Värnamos tränare Jonas Thern (till vänster).

Dagen efter att IFK Värnamo vann med 3-2 på hemmaplan delar vi med oss av en intressant nyhet från vår bilaga “Dagens Industri” då Liljedahl Group bland annat är med och sponsrar IFK Värnamo.

Liljedahl Group är ett familjeägt företag som utvecklats från lokal Volvoåterförsäljare till en bolagsgrupp som verkar i Norden, Europa och Kina. Men för företagets grundare Bengt Liljedahl är Värnamo fortfarande väldigt centralt. 

  • Här finns en härlig näringslivsanda och jag har alltid haft ett fantastiskt bra samarbete med kommunen här. Och att ha en bra kommun att samarbeta med när man ska bygga en verksamhet som vår är oerhört viktigt. Därför är det klart att man vill vara med och bidra så mycket man kan till en god samhällsutveckling, säger Bengt Liljedahl, grundare till Liljedahl Group och stolt Värnamobo sedan decennier tillbaka.

Värnamo kommun har en sund inställning till utvecklingsfrågor och kompetensfrågor, tycker han. Även om kommunen är förhållandevis liten och inte har de universitetsstädernas resurser försöker man åstadkomma så mycket bra som möjligt med de resurser som finns. Därför vill han också vara med och stötta utvecklingen i Värnamo så mycket han kan.

  • Det har blivit lite av min roll att stötta och hjälpa och vara en möjliggörare av goda projekt.

Och många goda samarbeten har det blivit genom åren. Ett av dem är konst- och designmuseet Vandalorum, där Liljedahl Group är en av de partners som på olika sätt främjar verksamheten. Bengt Liljedahl och hans hustru Gunnel har också donerat en av bänkarna till projektet Bänkarnas stad.

Projektet Bänkarnas stad är tänkt att förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad. Samtidigt lyfts ån Lagan fram, vilket skapar en attraktiv och konstnärligt utformad miljö längs Laganstråket. Paret Liljedahls bänk är formgiven av konstnären Charlotte Gyllenhammar, med rötter i Lerum. 

  • Det här är sådant som människor i Värnamo förhoppningsvis kan njuta av i sin vardag. Det är sådant som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Bengt Liljedahl.

Intresset för konst och kultur har han med sig från föräldrahemmet. Där väcktes också hans intresse för idrott, inte minst fotboll. Idag sponsrar han bland annat IFK Värnamo.

  • Min far var väldigt fotbollsengagerad och själv spelade jag fotboll som barn, under uppväxten i Motala. Så det är klart jag känner en enorm glädje över att IFK Värnamo nu tagit sig upp till Superettan, säger han. 

Det som driver Bengt Liljedahl i hans engagemang är ett genuint intresse för samhällsutveckling och för människor. 

  • Värnamo har utvecklats jättefint sen vi kom hit, vi har en fantastiskt fin industri och många duktiga företagare som gör att utvecklingen drivs framåt. Här finns en lyhördhet för framtidstankar, en vilja att utvecklas och gå framåt. Kommunen och näringslivet har samma mål, och tillsammans har man vågat ta många viktiga och modiga steg, som mötesplatsen Gummifabriken och Campus Värnamo. Jag stortrivs i den här staden och med människorna här och då vill man ju gärna ge lite tillbaka, avslutar Bengt Liljedahl. 

Om Liljedahl Group

Liljedahl Group är en familjeägd bolagsgrupp med sju helägda innehav: Elcowire Group, LWW Group, Hörle Wire Group, LMT Group, Finnvedens Lastvagnar, Finnvedens Bil och Liljedahl Group Fastigheter. Liljedahl Group är även största ägare i noterade bolaget Bufab AB (publ). Koncernen omsätter cirka 12 miljarder och har drygt 1 400 anställda. 

Ledig tjänst hos oss
Läs mer nedan

Information med anledning av kriget i Ukraina.

På Svenskt Näringlivs hemsida samlas information och länkar till andra relevanta externa aktörer med anledning av kriget i Ukraina. Klicka dig vidare nedan och ta del av aktuell information.