Loading

Värnamo på plats 22 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige

By Hanna Linell In Nyheter oktober 2, 2018

Svenskt Näringsliv släppte idag 2 oktober sin rapport om företagsklimatet i Sverige. En undersökning man genomfört i över 20 år, där nästan 31 000 företag i år svarat på frågor som påverkar deras vardag. Värnamo som förra året låg på plats 34 har klättrat hela 12 placeringar och hamnar därmed på plats 22 av samtliga 290 kommuner.

En fråga som väger tungt i rankingen är, vad är ett bra företagsklimat?
Här får företagen utifrån sina egna preferenser ange hur bra de upplever företagsklimatet. Värnamo hamnar här på plats 15 av Sveriges alla kommuner.

– Vi tycker det är fantastisk kul att Värnamo klättrar på Svensk Näringslivs ranking-rapport och att vi nu ligger i topp av Sveriges 290
kommuner, säger Ulf Annvik, VD Värnamo Näringsliv

Utmaningen framåt där vi ser att vi behöver jobba ännu mer är frågan om arbetskraft med relevant kompetens. Det har varit högkonjunktur under en lång period och företagen i vår region skriker efter kompetent arbetskraft. Värnamo Näringsliv har tillsammans med kommunen och flera andra aktörer gjort ett antal projekt för att locka arbetskraft till Värnamo, bland annat rekryteringsresor till Norge och Holland.

– Rapporten visar tydliga tecken på att det är extremt svårt att rekrytera rätt kompetens just nu och därför behöver vi öka insatserna
ytterligare för att attrahera rätt kompetens till Värnamo.

Vårt projekt Ditt Värnamo som är ett projekt med syfte att få nyinflyttade att trivas i, utvecklas med och rota sig i Värnamo kommer att bli än viktigare i framtiden om vi skall lyckas med denna fråga, konstaterar Ulf Annvik.

Dan Sylvebo, regionchef på Svenskt Näringsliv Jönköpings län kommer att gästa oss på Värnamo Näringslivs frukostmöte på Vandalorum på fredag 5 oktober för att berätta mer om rankingen och vad kommunen, politiker och tjänstemän själva kan vidta för åtgärder för att ytterligare förbättra villkoren för entreprenörskap och företagande i Värnamo.

>> Läs mer om Värnamos ranking på Svenskt Näringslivs hemsida