Sök
vibracoustic
Vibracoustic

Innovation och hållbarhet i fordonsindustrin

Värnamo Näringsliv, tillsammans med kommunstyrelsen, besökte nyligen Vibracoustic, en framstående aktör inom fordonsindustrin belägen i Forsheda. Under besöket välkomnades vi av Jan-Peter Rask, platschef, Clara Wihlstig, HR-chef, och Kjell Hillblom, produktionsteknisk chef, som gav oss en inblick i verksamheten och dess långa historia.

Vibracoustic, en del av den globala Freudenberg-gruppen som i år firar 175 år, har varit en central del av Forshedas industriella landskap sedan 1946. Ursprungligen startade verksamheten under namnet Forsheda AB och har sedan 1956 fokuserat på bilindustrin. År 2016 blev företaget en del av Freudenberg Group och har fortsatt att expandera och utvecklas.

Idag har fabriken i Forsheda 120 anställda med en imponerande genomsnittlig anställningstid på 33 år och en medelålder på 44,5 år. Deras arbete inom fordonsindustrin fokuserar uteslutande på personbilar, där de specialiserat sig på att eliminera vibrationer och oljud med hjälp av flytande silikon i sin tillverkningsprocess. Produktionen sker i 3-skift, vilket understryker företagets kapacitet och effektivitet.

Vibracoustic är också djupt engagerade i hållbarhet och jämställdhet. De har en egen grupp dedikerad till jämställdhetsfrågor och har uppnått en imponerande könsbalans med 50% kvinnor och 50% män bland de anställda. Till 2026 planerar de att vara helt koldioxidneutrala i sin verksamhet i Forsheda, ett ambitiöst mål som visar på deras engagemang för en hållbar framtid.

Trots utmaningar som ett starkt beroende av fordonsindustrin och svårigheter med att hitta kompetent personal i ett begränsat upptagningsområde, står Vibracoustic starka. De exporterar 95% av sin produktion, vilket visar på en stark global närvaro och efterfrågan på deras specialiserade produkter.

Värnamo Näringsliv tackar Vibracoustic för ett informativt och engagerande företagsbesök och ser fram emot att följa deras fortsatta framsteg inom industrin.

Vill du att vi
besöker ditt företag?