Sök
IMG_4902

Adam Kubar

Adam flyttade hem och började jobba på familjeföretaget

Adam Kubar är en 35-årig småbarnsfar med rötter i Värnamo. Han är delägare i Källemo, en anrik möbelverkstad som hans morfar grundade och som kommit att bli en av Värnamos stora stoltheter. Men innan Adam köpte hus i Värnamo tillsammans med sambon Therese och började jobba för familjeföretaget i Värnamo bodde han flera år i Stockholm.

2010 flyttade Adam, tillsammans med flickvännen Therese, till Stockholm för att läsa nationalekonomi och statsvetenskap på Stockholms universitet. Under sina studier jobbade han för Svenssons i Lammhult i Sickla och efter avslutade studier började han på Edsbyverken för att därefter börja jobba för Carl Hansen & Søn – alla möbelföretag med lång erfarenhet av kvalitetsmöbler.

När parets son, Carl, föddes 2020 insåg de att deras trea i Stockholm inte skulle fungera för dem som familj på lång sikt. De började leta boende med gräsmatta i Stockholm med omnejd, men kände att det tog emot att flytta till en plats de inte hade någon relation till. De började skriva in ”Värnamo” på Hemnetsökningarna bara för att ”kolla".

”Vi har alltid sagt att vi någon gång ska flytta tillbaka till Värnamo. Bostadspriserna och tiden man lägger på pendling är något helt annat i en storstad. Innan vi fick barn var vi vana vid att pendla och leta parkering i Stockholm i 40 minuter morgon och kväll. Och att lägga 4 timmar på att veckohandla var inga konstigheter. Men vi kände att vi ville att vår son skulle kunna ta cykeln till fotbollsträningen istället för att vi skulle sätta honom på tunnelbanan. Det var då jag började se och värdera min egen uppväxt lite annorlunda.”

De beslutade sig då för att lämna Stockholm för ett hemorten, Värnamo, där närheten till familj var avgörande. Det blev då naturligt för Adam att börja jobba på familjeföretaget, Källemo.

”Allt är bra med Värnamo. Allting är finns nära. Vi har ett fantastiskt bibliotek, biografen är i världsklass, det finns ett bra utbud av restauranger. Det är en lätt stad att bo i. Det känns också som om Värnamo tagit ett stort steg vad det gäller att attrahera tillbaka sina hemvändare. Det finns forum och neutrala mötesplatser dit alla är välkomna. Människorna här tar tag i saker och det är ett jävlar anamma. Värnamo idag är inte samma stad som jag flyttade ifrån 2010.”