Sök
Sagerström

"Vi tror på Värnamo som kommun"

Så tycker Värnamoföretagarna om Svenskt Näringslivs ranking

Tidigare i veckan presenterade Svenskt Näringsliv rankningen av Sveriges kommuner utifrån hur företagen upplever företagsklimatet i sin respektive kommun. Värnamo hamnar på plats 114, vilket är sämre än förra årets placering.

 

Varje år skickar Svenskt Näringsliv ut en attitydundersökning om företagsklimatet till utvalda företagare i Sveriges kommuner. Resultatet redovisas i två delar. På våren presenteras det betyg som företagarna sätter på respektive kommun. På hösten avslöjas rankningen.

 

2023 får Värnamo ett sammanfattande betyg på 3,6 på en 6-gradig skala, jämfört med betyget 3,7 året innan. Det resulterar i att Värnamo hamnar på plats 114 av landets kommuner, jämfört med plats 80 förra året.

 

Thorbjörn Sagerström, VD på DS Smith i Värnamo håller inte med om siffrorna som Svenskt Näringsliv presenterar och berättar: ”Vi tror på Värnamo som kommun och tycker det är en bra plats att verka på. Förutom att vi har vårt huvudkontor för Norden här så håller DS Smith just nu på att göra en storsatsning och bygger en helt ny fabrik på 18 000 kvm på Bredasten i Värnamo. En satsning vi inte skulle gjort om vi inte trodde att vi som enskilt företag med 270 medarbetare, men också tillsammans med övriga företag i kommunen, kunde växa och må bra.”

 

Även Patrik Ekwall, VD på PE Plast i Värnamo tycker siffrorna som Svenskt Näringsliv presenterar är missvisande. ”Jag tycker det är positivt att driva företag i Värnamo kommun. Vi har enormt fina orderböcker just nu och det är så roligt att många företag i kommunen satsar på sina verksamheter här genom bl.a. nybyggnationer.”

 

Värnamo Näringsliv som utför över 100 företagsbesök om året samt samordnar flera företagsdialoger tillsammans med kommunledningen i Värnamo är av en annan åsikt. Under företagsbesöken lyssnar Värnamo Näringsliv in till företagarnas behov och eventuella problem de upplever med att driva företag i kommunen. Majoriteten av företagarna har uttryckt positiva åsikter kring företagandet och få upplever problem med t.ex. kommunen i Värnamo. Anki Hansson, näringslivschef avslutar med: ”Vi är fullt medvetna om sifforna och vad de innebär. Vi jobbar dagligen med att förbättra företagsklimatet i Värnamo och vi välkomnar synpunkter och förslag på vad vi kan hjälpa till med för att göra Värnamo kommun till en ännu bättre plats att leva och verka i.”