Sök
Sophia Vilhelmsson

Sophia Vilhelmsson

I ett villaområde mitt i Värnamo hittar vi Sophia, grundare av Tellus A, en pionjär inom Zero Waste-rörelsen.

Sophia, som tidigare arbetade inom plastindustrin, kände ett behov av förändring och tog ett sabbatsår för att utforska hållbarhet. Detta ledde till starten av Tellus A, med namnet inspirerat av vår enda planet, Jorden.

Sophias resa började på Pinterest, där hon upptäckte Zero Waste-rörelsen i USA, vars mål är att ingenting ska slängas utan allt återvinnas. Hon insåg att detta inte var så svårt som det verkade – principen var att ingenting skulle hamna i soptunnan, utan allt skulle återvinnas. Med detta i åtanke började Sophia föreläsa och använda Instagram för att inspirera andra till hållbarhet, genom att dela tips i vardagen, som att använda tandkrämstabletter i stället för tuber och schampo i fast form i stället för i plastflaskor.

Trots utmaningar och kritik, fortsatte Sophia att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Dock blev pressen att göra "allt rätt" till slut lite för stor, och hon kände att det blev svårt att dela med sig av sin vardag. Därför valde hon att gå vidare och sätta företaget på paus. Hon betonar vikten av att inte sätta för stor press på sig själv och att börja i en takt som känns bekväm. Hon uppmanar andra att våga testa nya saker och att inte vara rädda för att lägga ned ett projekt om det inte känns rätt. Hennes resa är ett bevis på att mod och nyfikenhet kan leda till betydande förändringar, både personligt och för miljön.