Sök
ica-kvantum
Reiner och John

Ica-butik med unika roller bland personalen

Värnamo Näringsliv tillsammans med kommunledningen i Värnamo besökte i oktober Ica Kvantum i Värnamo. Där fick vi ett varmt välkomnande av Rainer Lorentzen, Icahandlare, och John Westlund, butikschef och minoritetsägare.

 

John och Rainer berättar om Ica Kvantum i Värnamo, vad de haft för med- och motgångar och vad som gör just deras butik unik. De har bland annat unika tjänster så som controller, HR-ansvarig, kockar och driftekonom – något som inte är självklart inom branschen. De har strax över 100 anställda, så väl timanställda som fastanställda, som hjälps åt med den dagliga driften i Kvantumbutiken. De har idag fler tjänster i butiken jämfört med tidigare då efterfrågan på annat än just matvaror från kund ökat.

 

De berättar även om hur pandemin och inflationen påverkat kundernas konsumtionsbeteende och lönsamheten för butiken. In- och utpriserna har ökat markant under dessa år och var ett hårt slag mot lönsamheten. Under pandemin handlade kunderna mer än vanligt och de valde även att börja handla mer på nätet. Något som gjorde att Kvantum fick ställa om och tillgodose kundernas behov. De började med att kunder i Värnamo tätort kunde handla sin mat på nätet och få den hemkörd, men eftersom efterfrågan ökade så fick de expandera och börja leverera även till Värnamo med omnejd. Än idag väljer många kunder att handla sin mat på nätet, om än inte i lika stor utsträckning som under pandemin.

 

Även inflationen har påverkat konsumtionsbeteende på Ica Kvantum. De har fler kunder än någonsin, men dessa letar fler extrapriser och väljer oftare basic-sortimentet. Kvantum i sin tur har försökt möta dessa behov och erbjuder mer annonsförsäljning och fler alternativ för alla plånböcker.

 

Under våren 2023 färdigställdes Kvantums största investering någonsin. De hade då bland annat bytt ut hela sin kylmaskinpark, bytt ut ventilationen, byggt en ny pantanläggning, ett frukt- och gröntlager, laddstation för elbilar, parkering, fler sociala ytor för personalen. Just personalen är något som de anser är en av deras stora framgångsfaktorer tillsammans med teknik och maten.

 

Tack Ica Kvantum i Värnamo för ett givande företagsbesök. Vi ses snart igen!

Snabbfakta

Vill du att vi
besöker ditt företag?