Search
zinkteknik
Zinkteknik

Framgångsrikt familjeföretag med global räckvidd

När representanter från Värnamo Näringsliv och Värnamo kommun för ett tag sedan besökte Zinkteknik AB i Bredaryd togs vi emot av Sven Erik och Niclas Svensson. Zinkteknik, som startades av Sven Erik 1985, har vuxit från en lokal aktör till att ha en global sådan med en fabrik även i Mostar i Bosnien. Koncernen exporterar ca 85% av all försäljning. Huvudkontor är i Bredaryd.

Familjeföretaget sysselsätter idag 200 personer och har specialiserat sig på att producera högteknologiska zinkgjutna detaljer och produkter. Dessa görs i stora serier globalt, främst till bilindustrin, elektronik, och andra tekniskt avancerade industrier. Under rundturen i företagets stora, delvis nybyggda anläggningar på 17 000 kvadratmeter, fick besökarna se var dessa produkter tillverkas.

Under besöket diskuterades även zinkens fördelaktiga egenskaper, som dess återvinningsbarhet och låga CO2-påverkan, samt dess låga smältpunkt som gör den idealisk för gjutning. Zinkteknik värderar starkt både arbetsmiljön och arbetsglädjen, vilket märks på deras initiativ att bygga ett gym och en gymnastiksal som är tillgängliga för de anställda och deras familjer.

Diskussioner fördes också kring regionens framtida kompetensförsörjning och hur Zinkteknik arbetar med att utveckla kompetens inom företaget.

Besöket gav en god inblick i hur Zinkteknik inte bara är en viktig del av den globala tillverkningsindustrin, utan också en betydande arbetsgivare i regionen med ett tydligt fokus på hållbarhet och personal. Tack för att vi fick besöka er.

Snabbfakta

Vill du att vi
besöker ditt företag?